روغن یا چربی؟ اسیدهای چرب اشباع و تخریب مستقیم قلب

27 آوریل 2015- روغن زیتون درتمام جهان به عنوان جایگزین سالم تری نسبت به چربی گوشت شناخته شده است. روغن های استخراج شده از گیاهان (نظیر روغن زیتون، روغن کانولا، روغن نباتی ...) تا حد زیادی حاوی اسیدهای چرب غیراشباع هستند درحالیکه روغن های حیوانی مملو از اسیدهای چرب اشباع می باشند. پس از یک وعده ی غذایی معمولی، کربوهیدراتها منبع اصلی انرژی برای قلب هستند اما درشرایط روزه داری، اسیدهای چرب آزاد به عنوان تولید کننده ی اصلی انرژی محسوب می شوند. اسیدهای چرب اشباع در رژیم غذایی به عنوان عوامل مخل سلامت قلب شناخته شده اند و تنها بتازگی تأثیر این نوع از اسیدهای چرب بر عضله ی قلب بررسی شده است.

جالب توجه  اینکه اسیدهای چرب اشباع  برای سلولها سمی هستند درحالیکه  اسیدهای چرب غیراشباع نه تنها  بی ضرر هستند بلکه بدن را در برابر اسیدهای چرب اشباع محافظت می کنند.

مطالعات انجام شده بروی بسیاری از خطوط سلولی نشان می دهد که اسیدهای چرب اشباع می توانند  با ایجاد استرس درشبکه ی اندوپلاسمی( ER stress) موجب مرگ سلولها شوند.

دریک تحقیق جدید مشخص گردید اسیدهای چرب اشباع موجب القاء استرس در شبکه ی اندوپلاسمی کاردیومیوسیتهای اولیه می گردند.

دراین تحقیق که نتایج آن در مجله ی Endoplasmic Reticulum Stress in Diseasesبصورت آنلاین منتشر گردید، دانشمندان نشان دادند که تفاوتهای قابل توجهی در تجمع اسیدهای چرب اشباع وغیر اشباع درسلولهای ماهیچه ی قلب وجود دارد، تجمع اسیدهای چرب اشباع سبب مرگ سلولها از طریق القاء استرس ERمی شوند. درطرف مقابل، اسیدهای چرب غیراشباع از این سلولها در برابر استرس ERوتخریب های مرتبط با آن جلوگیری می کنند.

 در تحقیق اخیر یک گروه تحقیقاتی از انستیتوی قلب مونترال در کانادا به سرپرستی دکتر نیکولاس بوست تأثیر پالمیتات و اولئات را بر جذب سلولی اسیدهای چرب، سنتز تری گلیسریدها، توزیع داخل سلولی چربی، استرس ER و مرگ سلولی در کاردیومیوسیت های اولیه  بررسی کردند.

این اولین باری است که چنین پدیده ای  درسلولهایی که مستقیماً از قلب گرفته شده اند بمنظور بررسی نقش اسیدهای چرب اشباع در بروز بیماری قلبی مطالعه می شود. با توجه به نقش اصلی متابولیسم چربیها در بروز دیابت نوع دو، یافته های تحقیق اخیر نشاندهنده ی نقش احتمالی اسیدهای چرب اشباع را در بروز  بیماری قلبی در میان بیماران دیابتی است. نتایج تحقیق اخیر و تحقیقات آتی در این زمینه، دانش ما را درباره ی ارتباط احتمالی تجمع چربی ها در داخل سلولهای کاردیومیوسیت و ابتلا به کاردیومیوپاتی دیابتی ارتقا خواهد داد.

 منابع:

Endoplasmic Reticulum Stress in Diseases, Volume 2, Issue 1, 2015 DOI: 10.1515/ersc-2015-0004

www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150427101527.htm